9 tips voor SEO in 2020

Voor beginners kan SEO (search engine optimisation), of in gewoon Nederlands zoekmachineoptimalisatie, eng lijken.

Een virtuele wervelwind van duizelingwekkend jargon en technisch onderlegde knowhow die altijd net buiten je kennisbereik valt (zelfs doorgewinterde SEO’s voelen zich soms zo, dankzij het oneindige mysterie dat Google en zijn algoritmen is).

Het heeft echter geen zin om ervan af te wijken. Je moet eraan toegeven: SEO en Google zijn onafscheidelijk en als je wilt dat jouw website en bedrijf in de schijnwerpers komen te staan, moet je je laten meeslepen de wondere wereld van zoekmachineoptimalisatie.

Bovendien zul je dankzij deze SEO-gids voor beginners zien dat SEO eigenlijk niet iets is om bang voor te zijn. Ten eerste zal ik je vertellen wat het is, omdat ik weet dat het grootste deel van de angst in het ‘niet-weten’ zit.

Zodra je die kennis bij de hand hebt en het risico loopt dat je helemaal gek op jezelf wordt, kan ik wel zeggen dat je SEO, vooral de basisprincipes die in deze top 9 SEO-tips voor 2020 zijn beschreven, zelfs leuk gaat vinden.

Wat is SEO?

SEO, wat een afkorting is van Search Engine Optimisation, is

 • de kunst / vaardigheid / magie van het optimaliseren van jouw online inhoud, evenals website-structuur en technische achtergrond,
 • op een manier waardoor zoekmachines (zoals Google) het gemakkelijk kunnen vinden,
 • die er vervolgens voor kiest om het weer te geven als topresultaat voor zoekopdrachten op een bepaald zoekwoord,
 • in het onbetaalde of organische gedeelte van hun zoekresultatenpagina.
 • Hoe hoger uw website-functies, hoe groter de kans dat mensen deze zien,
 • daarom is SEO belangrijk.

On-page versus off-page SEO

Zonder al te technisch te worden, kunnen de SEO-processen die je uitvoert verder worden onderverdeeld in twee categorieën: on-page (on-site) SEO en off-page (off-site) SEO.

On-page SEO betekent alles wat je op jouw website zelf kunt doen, van content-optimalisatie tot technische aspecten zoals:

 • Kwaliteitsinhoud creëren
 • Juiste metadata (paginatitels, beschrijvingen, enz.)
 • Inclusief on-page headings
 • URL-structuur
 • Beeldoptimalisatie (grootte en alt-tekst)
 • Website snelheid etc.

Off-page SEO omvat alle processen en activiteiten die je kunt doen om de autoriteit, relevantie en betrouwbaarheid van jouw website vanaf andere websites te verbeteren. Dit kan onder meer zijn:

 • Backlinks naar je site ophalen vanaf andere websites
 • E-mail nieuwsbrieven
 • Gast bloggen (blogs op externe websites plaatsen)
 • Sociale media
 • En andere promotie-inspanningen.

Waarom is SEO belangrijk?

Waarom zou je je zorgen maken over SEO?

93% van al het websiteverkeer komt van een zoekmachine. (bron: Search Engine Journal) Je hebt SEO nodig om in die zoekmachines te verschijnen en je deel van het verkeer te krijgen.

Bijna 80% van de gebruikers negeert betaalde advertenties in zoekresultaten. (bron: Search Engine People) Met andere woorden: organische zoekresultaten maken het verschil, dankzij de inzet van slimme SEO, winnen (van de AdWords).

75% van de mensen scrolt nooit voorbij de eerste pagina met zoekmachines. (bron: Hubspot) Met andere woorden: organische zoekresultaten die op pagina één van Google, Bing, etc. staan maken het verschil, dankzij de inzet van slimme SEO.

SEO 2020: 9 toptips voor beginners

Als je net begint met zoekmachineoptimalisatie, voel je zich snel overweldigd door een overdaad aan informatie.

Zoveel technische termen, zoveel tactieken, zoveel, te veel om op te noemen. Maar in werkelijkheid zijn er nogal wat eenvoudige dingen die je kunt doen om je te starten op een zeer effectieve SEO-reis waarbij je niet wegrent om in een hoekje te huilen. Hier beschrijf ik 9 van de beste en gemakkelijkste SEO-tips die net zo geldig en waardevol zijn als ooit voor 2020, of je nu een beginner bent of gewoon de basis opnieuw bekijkt.

1. Leer de belangrijkste rankingfactoren

Kennis is macht. Angst verdwijnt dankzij kennis. Begin daar.

Lees eerst wat de belangrijkste factoren zijn die door Google zijn toegewezen als belangrijk voor hoe jouw site presteert bij het zoeken en waar je rankt op pagina’s met zoekresultaten (ook bekend als SERP’s, Search Engine Result Pages).

Brian Dean van Backlinko heeft een overzicht samengesteld van de volledige lijst van Google met meer dan 200 classificatiesignalen of factoren in zijn algoritme.

Overweldigend? Search Engine Watch heeft dat teruggebracht tot 14 van de belangrijkste ranking-signalen (naar hun mening).

Zorg ervoor dat je jouw kennis om de paar maanden of zo bijwerkt door te googelen (wat anders) naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van SEO.

2. Optimaliseer voor mobiel

58% van de zoekopdrachten in Google wordt gedaan vanaf een mobiel apparaat.

27,8 miljard meer zoekopdrachten uitgevoerd op mobiel dan op desktop.

87% van de smartphonegebruikers gebruikt zoekmachines minstens één keer per dag.

61% heeft meer kans om contact op te nemen met een lokaal bedrijf als ze een mobielvriendelijke site hebben.

Het is geen geheim dat we in een wereld leven waar iedereen zijn ogen op een mobiele telefoon heeft gericht. Bovendien wil Google dat jouw site en elke site mobielvriendelijk is. In mei 2019 verklaarde Google dat ‘mobiel-eerst indexeren standaard wordt ingeschakeld voor alle nieuwe, voorheen onbekende sites van Google Zoeken, vanaf 1 juli 2019‘.

Wat dit betekent is dat Google eerst de mobiele versie van jouw site crawlt, vóór jouw desktopversie, en er zal een dag komen dat Google je site helemaal niet indexeert als deze niet mobielvriendelijk is.

Hoe optimaliseer je voor mobiel?

 • Maak jouw site razendsnel.
 • Maak het gemakkelijk te lezen en te navigeren, ondanks het kleinere schermformaat.
 • Maak het responsive op het kleinere schermformaat – knijpen of zoomen is niet nodig.
 • Maak het gebruiksvriendelijk, houd er rekening mee dat deze gebruikers onderweg zijn en nu informatie willen.
 • Test hier of jouw site mobielvriendelijk is.

3. Maak geweldige inhoud – en optimaliseer deze

Schrijf het soort inhoud dat je wilt lezen: interessant, grappig, nuttig, boeiend; optimaliseer vervolgens die inhoud voor zoekmachines.

Kies niet eerst jouw zoekwoorden en masseer de inhoud die daarbij past; begin met het schrijven over wat je weet en belangrijk vindt – en wat jouw klant moet weten of zal vinden die fascinerend, nuttig en relevant is voor zijn zoekopdracht. Als je klaar bent, zul je waarschijnlijk merken dat jouw zoekwoorden al een natuurlijk, organisch onderdeel van de inhoud zijn.

Dat gezegd hebbende, het heeft geen zin om zoekwoorden te negeren en de inhoud helemaal te optimaliseren. Immers, wat heb je aan geweldige inhoud als niemand het leest? Het doel is om zoekwoorden te kiezen die jouw gebruikers mogelijk gebruiken tijdens hun zoektocht naar jouw boeiende, nuttige, relevante inhoud. Maar de sleutel blijft nog steeds: boeiende, nuttige inhoud.

En onthoud: inhoud omvat alles van elke pagina met geschreven inhoud op jouw site. Naar blogposts, naar video’s podcasts, infographics, afbeeldingen, informatiefragmenten, veelgestelde vragen en andere gemakkelijk te verteren inhoudsvormen. Toptip: als je die inhoud niet zelf kunt maken, vraag dan iemand anders om het voor je te doen.

Vergeet ten slotte, als jouw inhoud eenmaal aanwezig is, optimaliseer met behulp van zaken als:

 • Paginatitels
 • Metabeschrijvingen
 • Koptags – H1, H2, H3 etc.
 • Afbeeldingen met een naam en toegewezen alt-tekst voor afbeeldingen.

4. Begrijp je gebruikers/publiek

Bedenk hoe jouw gebruikers mogelijk zoeken om jouw website te vinden. Wat is hun zoekintentie? Waar zijn ze echt naar op zoek?

Het begrijpen van de zoekintentie, de redenering achter elke zoekopdracht, kan helpen bij het informeren van jouw site-inhoud en SEO-aanpak.

Om dit te doen, kun je een tool zoals Google Search Console gebruiken om je huidige zoekverkeer te analyseren – waar komen gebruikers voor het eerst op je site terecht en hoe komen ze daar; vind je best presterende pagina’s; en ontdek de zoekwoorden die je sitebezoekers gebruiken om je te bereiken. Gebruik die kennis om toekomstige inhoud en SEO-beslissingen te nemen.

5. Focus op een geweldige gebruikerservaring (UX) – en snelle laadtijden van pagina’s

Als je site lelijk is, traag laadt, moeilijk te navigeren is, belangrijke informatie verbergt of het lastig maakt om dingen te vinden, zijn je bezoekers weg voordat de pagina geladen is.

De sleutel hiervoor is paginasnelheid. We zullen dat nog een keer zeggen omdat herhaling werkt: DE SLEUTEL IS PAGINASNELHEID.

Door je gebruikerservaring te verbeteren, zul je een aanzienlijke verbetering van de conversieratio’s opmerken.

Het maakt niet uit hoe fascinerend of nuttig je inhoud is, als het te langzaam laadt, zal de gebruiker niet wachten en op de terug-knop drukken. Gegarandeerd. En met te langzaam bedoelen we alles langzamer dan enkele seconden. In feite kan een vertraging van 100 milliseconden in laadtijd ertoe leiden dat conversieratio’s met 7% dalen (bron: Akamai).

Meer statistieken zorgen ervoor dat u de laadtijd van pagina’s serieus neemt:

 • Pagina’s die binnen twee seconden worden geladen, hebben een gemiddeld bouncepercentage van 9%,
 • terwijl pagina’s die vijf seconden nodig hebben om te laden een bouncepercentage van 38% hebben. (bron: Pingdom)

Test je paginasnelheid bij Google en GTMetrix.

6. Luister naar de stemmen

Het begrijpen van gesproken zoekopdrachten – en je site er klaar voor maken – wordt van cruciaal belang voor de komende jaren.

De helft van alle online zoekopdrachten zal tezijnertijd gesproken zoekopdrachten zijn. Terwijl 61% van de 25-64-jarigen zegt dat ze hun spraakapparatuur in de toekomst meer zullen gebruiken. (bron: PwC)

Zaken om in gedachten te houden bij gesproken zoekopdrachten:

 • Mensen gebruiken doorgaans langere woordgroepen bij gesproken zoekopdrachten.
 • Gesproken zoekopdrachten zijn vaak stijlvoller.
 • Focus op vraaggebaseerde zoekwoorden. (Verken deze tool voor een leuke activiteit)
 • Voice queries zijn vaak gerelateerd aan lokale zoekopdrachten.
 • Spraakzoekopdrachten worden vaak uitgevoerd met de behoefte aan directe resultaten.

7. Wees niet verlegen – word sociaal

Sociale media blijven een groot deel van het dagelijkse leven uitmaken, en zelfs als het geen officieel ranking-signaal is voor SEO-doeleinden, is Google zeker begonnen om sociale zoekresultaten als waardevol te zien. Bovendien worden sociale netwerken steeds vaker zelf gebruikt als zoekmachines, waarbij steeds meer gebruikers zich tot deze kanalen wenden om antwoorden op hun vragen te vinden.

Socialemediakanalen bieden ook een belangrijk gebied om echte beoordelingen, interactie en betrokkenheid met je klanten en publiek te krijgen, die allemaal andere potentiële klanten en Google informeren over de legitimiteit en betrouwbaarheid. Zie sociale media als de 21e-eeuwse versie van mond-tot-mondreclame, een instrument dat altijd krachtig is geweest.

8. Omarm video

Ook als je je er misschien niet helemaal comfortabel bij voelt, moet je een manier vinden om video op te nemen – gepersonaliseerde, boeiende, behulpzame, relevante video in jouw online inhoud en in je SEO-inspanningen.

Studies hebben aangetoond dat 6 op de 10 mensen liever online video’s kijken dan televisie. (bron: Google) En tegen 2022 zullen online video’s meer dan 82% van al het internetverkeer van consumenten uitmaken. (bron: Cisco)

Of je video nu heerlijk entertainment is of puur informatief, de internetgebruikers van nu geven steeds meer de voorkeur aan hun inhoud in dit formaat. Lui? Misschien.

Vergeet niet om je video te optimaliseren voor zoeken door relevante zoekwoorden in de beschrijving en kop van je video te gebruiken die overeenkomen met de intentie van de gebruiker.

9. Maak het veilig

Laat je deuren niet van het slot. Je laat je sleutels niet achter in het contact van je auto. Waarom zou je het equivalent daarvan doen voor je website?

Meer dan voor je eigen veiligheid, is dit belangrijk voor de veiligheid van jouw klanten. Bovendien zegt 84% van de gebruikers dat ze een aankoop zullen staken als de gegevens via een onveilige verbinding zijn verzonden. (bron: GlobalSign) Ondertussen bladert 82% van de mensen niet eens op een onbeveiligde (HTTP) website. (bron: Blue Corona)

Je website veilig maken is goed voor de klant, het is goed voor jezelf, en, in termen van SEO, dringt Google erop aan. Google heeft HTTPS officieel erkend als rankingfactor. Sterker nog, Google Chrome markeert sinds juli 2018 alle HTTP-sites als ‘niet veilig’. Wat betekent dat jouw klanten het daar in fel rood kunnen zien en jouw site met alarmerende tarieven zullen verlaten.

Hoe maak je het veilig? Om jouw online inhoud te vergrendelen, de sleutels ergens veilig op te slaan en je betrouwbaarheid en SEO te vergroten, moet je ervoor zorgen dat je site is omgezet van HTTP naar HTTPS. Ja, dat klinkt technisch. Maar het is belangrijk. En er zijn genoeg mensen die zeer goed gekwalificeerd zijn om je er doorheen te leiden of het gewoon voor je te doen. Daarnaast is een SSL-certificaat, dat je ervoor nodig hebt, bij de meeste providers inmiddels gratis te gebruiken.

Kun je wel wat hulp gebruiken om met SEO voor jouw website te starten? Ik help graag! Bel gerust of stuur een mailtje naar hoi@strila.nl. Tot snel!

website-performance-blijf-investeren

De aandachtspanne van websitebezoekers is ultrakort maar toch wordt er meer geïnvesteerd in design dan in performance. Met het besluit van Google om snelle sites een betere ranking te geven op mobiel lijkt er echter een kentering op gang te komen.

Zie https://www.emerce.nl/best-practice/website-performance-meer-conversie.

Denk je dat dit te lastig is om zelf allemaal uit te voeren? Strila helpt vele bedrijven met hun website performance om de website beter vindbaar te laten zijn.

21-on-page-SEO-factoren-infograhic

SEO is nog altijd een van de belangrijkste onderdelen om bezoek naar je website te krijgen. Immers, met een goed resultaat in de zoekmachines klikken mensen vaker door naar je website.

In een handig overzicht vind je 21 factoren die je op je website zelf kunt toepassen om de vindbaarheid in zoekmachines zoals Google te vergroten.

Zie https://www.emerce.nl/nieuws/infographic-21-onpage-seo-factoren.

Denk je dat dit te lastig is om zelf allemaal uit te voeren? Strila helpt vele bedrijven met hun SEO om de website beter vindbaar te laten zijn.

mobile-first-google

Er worden tegenwoordig meer zoekopdrachten uitgevoerd via een mobiel apparaat dan vanaf een desktop computer. Google verandert daarom haar algoritme om op deze trend in te spelen.

Zie https://webmasters.googleblog.com/2016/11/mobile-first-indexing.html

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je website ook via een telefoon of tablet net zo goed bereikbaar is en werkt als op een gewoon scherm.

Google Test My Site

De Google Pagespeed tool, nu in een mooi, nieuw en overzichtelijk jasje. Is jouw website mobiel-vriendelijk of kan er nog wel wat verbeterd worden?

Zie https://testmysite.thinkwithgoogle.com/

17-seo-mythes-ontkracht

De mensen van HubSpot schrijven over allerhande onderwerpen op het gebied van Marketing, sales en voor agencies. Zie http://blog.hubspot.com/topics voor een mooi overzicht.
Hier een interessante PDF (directe download, geen gegevens achterlaten) met een aantal mythes over SEO. Zie jij er een paar tussen staan waarvan je dacht dat het waar was?

Link: http://cdn2.hubspot.net/hubfs/53/SEO_Myths_2016.pdf

website gebruikerservaring UX

Leuk hoor, die nieuwe website van je. Maar doet het wat je wilt? Een goede website doet waarvoor het bedoeld is: informeren, amuseren, converteren. Het kan van alles zijn, maar het moet vooral datgene zijn dat jij voor ogen hebt. Sowieso moeten de gebruikers-interface en -ervaring (UI en UX) dik in orde zijn. Deze site geeft een hoop bruikbare info om je site zo in te richten dat gebruikers ‘m goed weten te gebruiken.

Goodui.org

SEO Tips Google Ranking

Mooi artikel over zoekmachineoptimalisatie. Goede en bruikbare tips om direct mee aan de slag te gaan.

Link: http://www.matthewbarby.com/seo-tips/